Kulinaria

2 4
Kłosuj Komentuj Ulubione

Ciapatki serowe z miętą

Słodkie danie na święto Wniebowzięcia NMP (Pani Zielnej)

Ciapatki serowe z miętą

 

Składniki:

  • 1kg sera białego (tłusty)
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 5-6 łyżek mąki krupczatki
  • 6-7 listków świeżej mięty ogrodowej

Sposób  wykonania:

Wszystkie składniki, a więc ser biały (dobrze rozkruszony palcami) jaja, cukier, mąkę i posiekaną świeżą miętę, wymieszać. Odstawić np. na 1 godzinę. Zagotować lekko osoloną wodę i wkładać nabierane łyżeczką gorącą, ciasto serowe do wrzątku. Gotować około 15minut. Wybierać łyżką cedzakową na talerz, polać roztopionym masłem i posypać np. cynamonem czy  granulowanym kakao.

PS. Jeżeli ktoś nie lubi mięty, po prostu jej nie używać, ale można zrobić ½ porcji z miętą, a ½ porcji bez mięty.

 

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich Pisarzowice

Udostępnij na facebook!

Paulina B.

Cudne zdjęcia! Oczy same zajadają - chyba wiem, co dziś zjem na kolację! :-)

0

17 sie 2017, 16:04:02

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich Pisarzowice

Pani Paulinko,CIAPATKI są najpyszniejsze w Dzień Matki Boskiej Zielnej, bo pachną ziołami! Ale ja często robię letnią porą z różnymi owocowymi dodatkami. Smacznego!

0

18 sie 2017, 20:03:37

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij