Kulinaria
Finał Wojewódzki XVII Nasze Kulinarne Dziedzictwo
Finał Wojewódzki XVII Nasze Kulinarne Dziedzictwo
Koło Gospodyń Wiejskich ze Skarżyska Kościelnego otrzymało dyplom i nagrodę w wojewódzkim finale konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu" na najlepszy regionalny produkt żywnościowy Województwa Świętokrzyskiego, który odbył się 18.06.2017 roku w Kielcach. Wystawiliśmy warzywo Bulwa Skarżyska czyli zapomniany topinambur na surowo, przetworzony jako pasztet i jako chipsy.
Bulwa jest zapomnianym, a niezwykle smacznym warzywem. Ma status warzywa dla biednej warstwy społeczeństwa oraz rośliny pastewnej dla zwierzyny łownej. Bulwa została wyparta przez ziemniak, jednak różni się od niego smakiem i tym, że można ją spożywać na surowo. Za nowymi smakami nie musimy jeździć daleko wystarczy sięgnąć po zapomniane. Bulwa ze względu na swoje właściwości i smak wymaga szerszego rozpropagowania
Bulwy są bardzo odżywcze i posiadają właściwości zdrowotne. Zawierają witaminy A, z grupy B, C, i E oraz wiele makro- i mikroelementów. Bulwy zawierają do 17% inuliny /wielocukier/, która nie jest trawiona przez organizm człowieka, w związku z czym, mają niski indeks glikemiczny i mogą być wykorzystywane w diecie cukrzycowej. Substancja ta po odpowiednim przygotowaniu w organizmie przekształca się we fruktozę dobrze tolerowaną przez diabetyków bo do jej metabolizmu niepotrzebna jest insulina, która reguluje stężenie glukozy we krwi.
Paulina B.
Dziękujemy za cenne informacje i genialne w swej prostocie przesłanie, że aby poznać nowe smaki wystarczy sięgnąć po te zapomniane. Dokładnie tak! Serdeczne gratulacje!
26 cze 2017, 10:19:03