Kulinaria
Gołąbki z kaszą gryczaną
Gołąbki z kaszą gryczaną
Składniki:
Farsz: 2 szkl. kaszy gryczanej, 2 łyżki oleju, grzyby leśne dowolna ilość, 0,5 paczki masła, 2 duże cebule, 4 jaja, sól, pieprz.
Sos do gołąbków: główkę kapusty, 2 cebule, koncentrat pomidorowy - ilość wg uznania, 1 szkl. wody, 0,5 l kwaśnej śmietany, cukier, pieprz, sól, oregano, liść laurowy, ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować w wodzie z solą, pieprzem i 2 łyżkami oleju. Grzyby pokroić i obgotować. Masło roztopić i wrzucić grzyby, do tego dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Po usmażeniu doprawić solą i pieprzem, przestudzić i dodać jaja, wymieszać. Liście kapusty obgotować i wystudzić. Zawinąć farsz w liście, gotowe gołąbki ułożyć w garnku, podlać wodą lub wywarem rosołowym, zagotować ok. 10-15 min. Następnie polać sosem i poddusić w piekarniku przez 20-30 min.
Przygotowanie sosu:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać szklankę gorącej wody i zagotować. Dodać cukier, pieprz, sól, oregano, liść laurowy, zielę angielskie i chwilę gotować. Dodać śmietanę. Smacznego
Tadeusz K. z Stowarzyszenie Kobiet Ogrodzimia i Szadkowic "KOS"