Aktualności

2 5
Kłosuj Komentuj Ulubione

Lekcja 3: Tworzenie strony koła

Portal mojeKGW.pl daje Wam niepowtarzalną możliwość stworzenia Waszego miejsca w wirtualnej rzeczywistości – tj. Strony Waszego Koła. To na niej będziecie mogli publikować relacje, zamieszczać zdjęcia, opisywać ciekawe historie z życia koła, czyli tworzyć „elektroniczną kronikę” koła, którą będą mogli przeczytać wszyscy, w każdym zakątku… świata :-)

Zobacz filmik instruktażowy - głos Sylwi Tokarskiej poprowadzi Was przez cały proces! :)

 

JAK STWORZYĆ STRONĘ KOŁA NA NOWYM PORTALU MOJEKGW.pl?

Stworzenie strony koła trwa tylko chwilę i jest zupełnie bezpłatne. Do stworzenia strony koła uprawniona jest wyłącznie Przewodnicząca Koła/Prezes Kółka (lub osoba przez nich wyznaczona, np. Administrator Portalu wskazany w aplikacji "Policzmy się"). W celu utworzenia strony koła należy zalogować się używając loginu organizacji (np. KGW001).
Dodawać artykuły i zdjęcia na stronie mogą natomiast wszyscy członkowie danej organizacji.

Poniżej przedstawiamy 2 kroki tworzenia strony:

 

KROK 1.
Kliknij "Utwórz stronę koła" na zielonym pasku:


W tym kroku będziesz poproszony/a o wybór SZABLONU STRONY – do dyspozycji będziesz mieć ok. 8 szablonów stron, różniących się między sobą kolorystyką, tłem i ozdobnikami. Szablon ten będzie można zmienić w każdej chwili.

 

KROK 2.
Następnym krokiem jest uzupełnienie informacji dotyczących Koła, takich jak:
nazwa,
– rok założenia,
– specjalność,
– motto koła.

W tym kroku należy także wgrać 2 zdjęcia koła, które będą Waszą „wizytówką” – każdy, kto wejdzie na Waszą stronę koła będzie je widział jako pierwsze. Dlatego warto w tym celu wyszukać zdjęcia w jak najlepszej jakości.

Aby strona była kompletna należy dodać jeszcze historię koła. W tym celu należy utworzyć Artykuł „O nas”.

Zobacz inne cenne wskazówki dotyczące poruszania się po portalu mojeKGW.pl w naszym Przewodniku - kliknij tutaj!

 

Redakcja mojeKGW.pl ..

Joanna G. z Koło Gospodyń Wiejskich Sierbowice

Przed kaplicą w Sierbowicach:)

1

25 sie 2016, 16:34:06

Zdzisława S. z Koło Gospodyń Wiejskich Wola Batorska

ŚDM Wola Batorska wita pielgrzymów z Cremony

1

26 cze 2017, 13:00:05

Przeczytaj również

0 1

Wigilia w Izbie Tradycji

    15 Grudnia 2017 r. nasze Koło Gospodyń ,,Rudniczanki" zorganizowało po raz pierwszy w Izbie Tradycji Ziemi Koniecpolskiej ,,Wigilię jak to daniej była". Zaprosiłyśmy na nią przedstawicieli okolicznych Kół Gospodyń jak również Stowarzyszeń, na naszej wigili była również Ewelina Mędrala-Młyńska Etnolog z Regionalnego Ośrodka Kultury z Częstochowy. Już od rana w Izbie w kuchniach kaflowych palił sie ogień, na którym gotowałyśmy dawne wiejskie potrawy wigilijne, i w tym przypadku nie ma mowy o słuszności dawnego przysłowia, że gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść. Zapach wigilijnych potraw sprawił niepowtarzalny klimat i atmosferę, dawne mury izby przypomniały sobie czasy świetności domu, kiedy ówczesna gospodyni przygotowała w nim dla swojej rodzini potrawy na wieczerzę wigilijną. Jak to na Wigilię przystało nie mogło na niej  zabraknąć prawdziego drzewka wigilijnego- świerka, który w tym dniu z lasu przyniósł gospodarz, nasze wnuki przystroiły drzewko ozdobami zrobionymi ze słomy, krepliny, dawnych bombek. Od godziny 15:00 do Izby zaczeli przybywać pierwsi goście, jak to mówi dawny zwyczaj w gości z pustymi rękami nie uchodzi przychodzić więc kazdy przynósł ze sobą jakąś potrwę wigilijną,która w jego domu była obecna od pokoleń. Z racji, że na naszej wigili była obecna etnolog, rozpoczeliśmy ją od wspomnień tradycji związanych z wigilią i bożymnarodzeniem, jak mówi dawne przysłowie co wieć do inna pieśń, więc i tradycje związane z bozymnarodzeniem jak i adwentem są różne. Tak więc, mogliśmy sie dowiedzieć, że w adwencie nie nalezy już orać pola, bo kto w adwencie ziemię pruje, temu ziemia przez trzy lata choruje; od 13 grudnia czyli od Św. Łucji aż do wigilii nasi dziadkowie wrózyli pogodę -Od Łucji do Wilii licz dwanaście dni, a w jakim to sobie toku, słonko we dnie, w nocy gwiazdy, światłem tuż po sobie lśni, takim będzie miesiąc każdy, w nadchodzącym tobie roku. W samą wigilię również istnieje wiele zwyczajów m.in, że pierwsza osoba, która przekroczy próg domu zwiazstuje szczęscie i pomyślość - jeżeli będzie to mężczyzna; w wigilię gospodarz nie powinien długo spać ani odpoczywać, bo powali mi się pszenica na polu; panną w wigilię zdejmowano furtki z ogordzeń jak również malowano okna wapnem- był to powód do zadowolenia, bo wróżyło to rychłe zamążpójście. W Bożenarodzenie gospodarz szedł do obory dzielić sie opłatkiem z bydłem, owcami oraz końmi, ponieważ były one obecne w stajence przy narodzeniu Pana Jezusa. Zgodnie z tradycją naszą Wigilię rozpoczeliśmy od pojawienia sie na niebie pierwszej gwiazdy, po czym najstarsza gospodyni obecna w Izbie rozpoczeła modlitwę, po której połamaliśy się opłatkiem, życząc sobie przedewszyskim zdrowia, i wielu sukcesów w nadchodzącym nowym roku. Po życzeniach przyszła pora na wieczerzę wigilijną, były potrawy tj. Zupa Grzybowa, Łazanki, Pierogi z Kapustą i Grzybami, Kapusta z Grochem, Kapustnica, Kluski z Makiem, Kompot z Suszu, Śledzie, Sałatka z Makreli, Karp w Galarecie, Kartoflanka, Garus,Siemieniucha, Po wieczerzy przyszła pora na współny śpiew kolęd.   Czytaj dalej

0 1
0 2

Konkurs "Złota Fajerka" - wydłużony termin zgłoszeń!

Drodzy czytelnicy, informujemy, że ogólnopolski konkurs "Złota Fajerka" został przedłużony. Zgłoszenia mogą być przysyłane do dnia 15 stycznia 2018 roku. Konkurs „Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków” jest organizowany przez fundację „Od pokoleń dla pokoleń” we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni. Zgłoszenia należy przesyłać za pośrednictwem stron: www.odpokolendlapokolen.org/konkurs lub  www.zlotafajerka.pl Informacje nt. konkursu znajdziecie także w artykule tutaj. W skłąd kapituly konkursowej wchodzi m.in. znany Mistrz Kulinarny, Kurt Scheller.   Kilka słów od jury konkursu: O tym, że kuchnia tradycyjna, regionalna jest podstawą współczesnej kuchni polskiej nie trzeba chyba nikogo przekonywać; nie tylko w święta na stołach królują żurek, barszcz, rosół czy bigos zazwyczaj robione wg domowych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. W Polsce rośnie zainteresowanie poszukiwaniem nowych smaków oraz odkrywaniem smaków z przeszłości. Zaczęto czytać książki kucharskie sprzed wieków, odgrzebywać babcine przepisy,  sięgać po zapomniane przez lata produkty. W ten sposób w polskiej kuchni ponownie zagościły m.in. pasternak czy brukiew. Dlatego konkurs jest tak cenną inicjatywą i chętnie ją wsparłem – mówi Kurt Sheller, członek Kapituły Konkursowej. W czasach globalizacji następuje równoczesne odrodzenie zainteresowania przeszłością i smakami regionalnymi.  Przypomnienie dawnych przepisów i związanych z nimi zwyczajów i tradycji to wartość bezcenna, którą należy za wszelką cenę zachować. Warto te przepisy sprzed wieków rozpropagować, przekazać kolejnym pokoleniom, sprawić by poznał cały kraj – mówi Jarosław Uściński, przewodniczący Kapituły Konursowej. Wszystkim zgłaszającym życzymy powodzenia i trzymamy kciuki za zwycięstwo!   Czytaj dalej

0 1
0 4

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij