Kulinaria
Mazurek migdałowy według przepisu KGW w Niepli
Mazurek migdałowy
(Koło Gospodyń Wiejskich w Niepli, krośnieńskie)
Ciasto:
25 dag mąki
10 dag cukru pudru
12 dag margaryny
1 łyżka smalcu
2 żółtka
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto – odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Następnie rozwałkować, włożyć do blaszki wyłożonej pergaminem, zachowując wysokie brzegi. Piec w temperaturze 180 C przez 25 min.
Masa kajmakowa:
1 puszka mleka słodkiego skondensowanego lub gotowa masa „Kaimak”
4 kopiaste łyżki mielonych migdałów
3 łyżki mleka w proszku
Mleka w proszku ( nie otwierać puszki) gotować około 4 godziny w garnku z wodą. Gdy jeszcze ciepłe wymieszać z mlekiem w proszku i mielonymi migdałami. Masę wyłożyć na ciasto i udekorować polewą i płatkami migdałowymi.
Redakcja mojeKGW.pl ..