Pokaż swoje KGW

Warto wiedzieć!

Kulinaria

0 3
Kłosuj Komentuj Ulubione

Roladki wieprzowe

Wykorzystując fundusz sołecki w naszej miejscowości dużo się dzieje.

10 września odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził Pan Filip Sajdak z firmy UgotujSam.Który 

lubi się dzielić  pasją do gotowania.  Precyzyjny przepis gwarantuje sukces już w pierwszym podejściu. Ugotowaliśmy razem 6 dań.

Roladki wieprzowe z serem feta i suszonymi pomidorami.

Kasza jaglana z dynią, mlekiem kokosowym i curry

Skrzydełka BBQ z ziemniakami i colesławem

Kurczak w musztardzie i miodzie pieczony na ziemniakach

Rigatoni z peperoni pomidorami z ricottą i girgonzolą

Pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem

Uczestnicy spisali się super potrawy wyszły smaczne. Polecamy taką formę integracji, gdzie mieszkańcy razem wspólnie spotykają się i przygotowują potrawy.Następne warsztaty przed nami. 

Gmina Dobroń po raz kolejny zdecydowała się na wyodrębnienie z budżetu gminy  funduszu sołeckiego, kierując środki finansowe bezpośrednio do dyspozycji sołectw gminnych. O przyznanie środków z Funduszu Sołeckiego ubiegają się Sołtysi wraz z Radą Sołecką.

Sołectwa mają do dyspozycji określony budżet, w ramach którego mogą działać, realizując inwestycje w obrębie swoich wsi.Nasz projekt to:Promocja Sołectwa Mogilno Małe i pobudzenie aktywności społecznej mieszkańców.

Celem projektu jest zwiększenie zaangażowania mieszkańców w proces rozwoju wsi poprzez wsparcie lokalnych organizacji oraz ich promocję.

Projekt skierowany jest do przedstawicielek Koła Gospodyń Wiejskich, które działają i chcą działać dla dobra społeczności.Zadanie jakie mamy do wykonania to:

Organizowanie warsztatów w celu zwiększenia zaangażowania mieszkańców w rozwój wsi, oraz pobudzenie aktywności społecznej naszych mieszkańców.Myślę że dobrze nasze Koło wywiązuję się z zadania ponieważ w warsztatach bierze udział coraz więcej uczestników.

 

Anna J. z Koło Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym

Przeczytaj również

0 0
0 1
0 1
0 0

VII Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej

W sobotę, 9 września 2017 r. odbył się w Pile VII Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej. Celem konkursu jest promowanie staropolskiej kuchni z regionu wielkopolski. W konkursie wzięło udział 12 zespołów Kół Gospodyń Wiejskich, Kółek Rolniczych oraz Stowarzyszeń z całego województwa. Na stołach pojawiły się takie potrawy jak: kaczka nadziewana jabłkami, czernina, pyzy, zrazy zawijane oraz słodkości: sernik z ziemniakami czy placek drożdżowy ze śliwkami. Komisja oceniała potrawy w dwóch kategoriach: „Najlepsza potrawa tradycyjnej kuchni wielkopolskiej” i „Wielkopolska słodkość” Przy ocenianiu potraw komisja zwracała uwagę na powiązanie z regionem, umocowanie historyczne,  wykorzystanie produktów lokalnych oraz walory smakowe i estetyczne. W kategorii „Najlepsza potrawa tradycyjnej kuchni wielkopolskiej” zwycięzcami zostali:  I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Zwoli za kaczkę nadziewaną jabłkami, pyzy, buraczki na zimno oraz czerninę bez krwi. II miejsce - Stowarzyszenie „Razem dla Dzieci” w Tuliszkowie za kaczkę z jabłkami z tuliszkowskich sadów  w dwóch odsłonach (czernina babci Wandzi i pierś z kaczki smażona z jabłkami z pieczonymi ziemniakami i młodą kapustą). III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Skrzetuszu za zrazy zawijane Joli W kategorii „Wielkopolska słodkość” zwycięzcami zostali: I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Sarbii za ciasto babci Rózi II miejsce – Reprezentacja powiatu wolsztyńskiego za sernik z ziemniakami III miejsce – Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Krajna Złotowska”, KGW w Tarnówce i KGW w Osowcu za budyń chłopski. Zespół powiatu kolskiego dostał wyróżnienia w obu kategoriach za kaczkę po rzuchowsku oraz ciasto drożdżowe ze śliwkami. Oprócz konkursu na przybyłych gości czekało wiele atrakcji: jarmark twórców ludowych i rękodzieła artystycznego, dla najmłodszych uczestników przygotowano warsztaty pod nazwą ”Z folklorem za pan brat”. Dzieci mogły się zapoznać z rzeźbą w drewnie czy ceramiką. Można było również posmakować potraw czy posłuchać wykładu na temat zdrowego żywienia oraz zasięgnąć porady w punktach informacyjnych instytucji i organizacji rolniczych. Czas umilały występy zespołów wokalnych oraz tanecznych. Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy!   Czytaj dalej

2 3

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij