Kulinaria

0 3
Kłosuj Komentuj Ulubione

Roladki wieprzowe

Wykorzystując fundusz sołecki w naszej miejscowości dużo się dzieje.

10 września odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził Pan Filip Sajdak z firmy UgotujSam.Który 

lubi się dzielić  pasją do gotowania.  Precyzyjny przepis gwarantuje sukces już w pierwszym podejściu. Ugotowaliśmy razem 6 dań.

Roladki wieprzowe z serem feta i suszonymi pomidorami.

Kasza jaglana z dynią, mlekiem kokosowym i curry

Skrzydełka BBQ z ziemniakami i colesławem

Kurczak w musztardzie i miodzie pieczony na ziemniakach

Rigatoni z peperoni pomidorami z ricottą i girgonzolą

Pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem

Uczestnicy spisali się super potrawy wyszły smaczne. Polecamy taką formę integracji, gdzie mieszkańcy razem wspólnie spotykają się i przygotowują potrawy.Następne warsztaty przed nami. 

Gmina Dobroń po raz kolejny zdecydowała się na wyodrębnienie z budżetu gminy  funduszu sołeckiego, kierując środki finansowe bezpośrednio do dyspozycji sołectw gminnych. O przyznanie środków z Funduszu Sołeckiego ubiegają się Sołtysi wraz z Radą Sołecką.

Sołectwa mają do dyspozycji określony budżet, w ramach którego mogą działać, realizując inwestycje w obrębie swoich wsi.Nasz projekt to:Promocja Sołectwa Mogilno Małe i pobudzenie aktywności społecznej mieszkańców.

Celem projektu jest zwiększenie zaangażowania mieszkańców w proces rozwoju wsi poprzez wsparcie lokalnych organizacji oraz ich promocję.

Projekt skierowany jest do przedstawicielek Koła Gospodyń Wiejskich, które działają i chcą działać dla dobra społeczności.Zadanie jakie mamy do wykonania to:

Organizowanie warsztatów w celu zwiększenia zaangażowania mieszkańców w rozwój wsi, oraz pobudzenie aktywności społecznej naszych mieszkańców.Myślę że dobrze nasze Koło wywiązuję się z zadania ponieważ w warsztatach bierze udział coraz więcej uczestników.

 

Anna J. z Koło Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym

Przeczytaj również

Suto zastawione stoły i fasolowy tort na powitanie

Panie z kół gospodyń wiejskich z Chwałowic zaskoczyły nas swoją gościnnością. Na spotkanie z Rabatem Rolniczym nie przyszły z pustymi rękami. Stoły uginały się od pyszności - sałatek, pierogów, cista i ciasteczek. Wśród słodkości nie miał sobie równych tort z fasoli, który upiekła Bernarda Dudek. Spotkanie zaplanowała i z rozmachem zorganizowała Leokadia Gugała, radna powiatowa. Pani Leokadia za zaangażowanie i pracę na rzecz środowiska wiejskiego otrzymała z rąk Jana Boczka, prezesa Rabatu Rolniczego, dyplom „Ambasadora Dobrych Przemian na Wsi” za wkład w rozwój kultury, tradycji i biznesu polskiej wsi. Na spotkaniu, wśród zaproszonych gości była Maria Sokal, prezes Regionalnego Związku Rolników i Organizacji Rolniczych w Sandomierzu i Jan Pyrkosz, wójt Gminy Radomyśl nad Sanem. Spotkanie na sali centrum kultury rozpoczął prezes Jan Boczek. Przedstawił on ideę programu Rabatu Rolniczego, koncentrując się na jego roli w integracji środowiska wiejskiego i budowaniu siły polskiej wsi. - Wszystkie nasze działania skierowane są do Was – zwracał się do pań z kół gospodyń wiejskich. - Chcemy Was wspierać i pokazywać na łamach kwartalnika „mojaWieś” Wasze talenty, zaangażowanie i pracę. Z myślą o Was powstał również portal mojeKGW.pl, gdzie możecie same zamieszczać artykuły, tworzyć własne strony, chwalić się tym co robicie i śledzić, co dzieje się na wsiach w całej Polsce. Na spotkaniu głos zabrała również prezes Maria Sokal, która chwaliła program Rabatu Rolniczego. - Kupujcie z Rabatem sprzęty do domów i rzeczy potrzebne do gospodarstw, ich oferta jest szeroka i sprawdzona. Współpracują z dobrymi markami – zachęcała. - A pół procent od wartości każdego z takich zakupów wraca do naszych organizacji.   Po części oficjalnej ogromny tor pokroiła dla gości Bernarda Dudek. - Tort ma cisto i krem, do którego dołożyłam zmiksowaną fasolę – zdradzała tajniki przepisu. - To mój własny przepis. Lubię eksperymenty w kuchni. Pani Bernarda jest również autorką jednej z wyróżnionych pocztówek w naszym konkursie na Najpiękniejsza Kartkę Świąteczna. Gratulujemy zaangażowania i talentu. Czytaj dalej

0 0

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij