Kulinaria
Szadkowski mielony z kapustą
Szadkowski mielony z kapustą
Składniki:
1 kg mięsa mielonego,1 mała główka białej kapusty, 2 torebki ryżu, 5 jaj, 3 cebule, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkować, ugotować ryż. Cebulę pokroić w kostkę i uprażyć na patelni. Wszystko razem wymieszać, z masy formować małe kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju, aż się zarumienią. Przed podaniem polać sosem.
Sos: 1 kg pomidorów (usmażyć, przetrzeć), zamiennikiem może być koncentrat pomidorowy, 2 cebule (pokroić w kostkę usmażyć), 6 ząbków czosnku (zmiażdżyć praską), 1 łyżeczka ziół prowansalskich. Wszystko razem połączyć, dolać 0,5 l wywaru rosołowego i gotować do zgęstnienia. Dodać sól, pieprz, cukier do smaku.
Smacznego
Tadeusz K. z Stowarzyszenie Kobiet Ogrodzimia i Szadkowic "KOS"