Kulinaria
Tort „ Zając Wielkanocny” według przepisu SKGW w Łańcach
Tort „ Zając Wielkanocny”
( SGW w Łańcach, katowickie)
Składniki na jeden biszkopt
5 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki
¼ szklanki kakao
Składniki na jeden krem orzechowy
400 g zmielonych orzechów włoskich
400 ml mleka
300 g cukru pudru
400 g masła
1-2 łyżki kakao
50 ml spirytusu
Do dekoracji gorzka czekolada, wiórki kokosowe lub biała czekolada (można zastosować gotowe kolorowe masy)
Przygotowanie biszkoptu:
Mąkę przesiać przez sitko razem z kakao.
Białka ubić ze szczyptą soli aż będzie gęsta, dodawać po trochę cukier i ciągle miksować, gdy piana będzie mocno gęsta, dodawać żółtka i ciągle mieszać mikserem.
Następnie do masy jajecznej dodawać w po trochę mąkę z kakao i mieszać całość delikatnie łopatką lub łyżką tak by całość napowietrzyć.
Przelać masę do tortownicy i piec w 180 stopniach przez około 40 minut
Upieczony biszkopt (można na ciepło lub zimno) przekroić na trzy blaty (najlepiej nitką).
Wykonanie kremu
Orzechy zalać mlekiem, zagotować, mieszając co jakiś czas, aby masa się nie przypaliła. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Stopniowo dodać ostudzoną masę orzechową i kakao. Miksować do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu, na koniec dodać spirytus.
Wykonanie zająca
Forma głowy zająca jest wycięta ze sklejki i obłożona folią aluminiową. Jeden biszkopt(blat) kładziemy na okrągłą powierzchnię, z drugiego biszkopta wycinamy uszy i łączymy z głową, całość smarujemy kremem i tak samo z kolejnymi blatami, jak wszystkie blaty są już ułożone – boki i górę także smarujemy kremem. Następnie poodcinany biszkopt kruszymy, suszymy w piekarniku i przez durszlak robimy posypkę na całość głowy z uszami. Następnie z czekolady lub masy robimy oczy, nos i buzię.
Redakcja mojeKGW.pl ..