Aktualności

4 8
Kłosuj Komentuj Ulubione

Zapraszamy do udziału w konkursie!

Szanowni Państwo,
serdecznie zapraszamy Koła Gospodyń Wiejskich oraz inne organizacje społeczne do udziału w konkursie „Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków”, organizowanym przez Fundację „Od pokoleń dla pokoleń” we współpracy ze Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni.

Celem konkursu „Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków” jest przede wszystkim odkrywanie i popularyzacja ciekawych potraw lokalnych. Przypomnienie dawnych przepisów, sposobów przyrządzania i związanych z nimi tradycji , a także, co najważniejsze przekazanie tej wiedzy kolejnym pokoleniom, bo to przecież część naszej narodowej tradycji.

Koła Gospodyń Wiejskich to skarbnica wiedzy na temat tradycyjnych regionalnych potraw. Nie pozwólcie, by te cenne przepisy kurzyły się w szufladach. Ocalcie je od zapomnienia biorąc udział w ogólnopolskim konkursie!

JAK ZGŁOSIĆ SWÓJ PRZEPIS?
Zgłoszenie do konkursu jest proste (ciekawy przepis i krótki opis potrawy), a nagrody wyjątkowe,  wspólne gotowanie na uroczystej Gali Finałowej, z wybitnymi szefami kuchni, statuetka złotej fajerki oraz nagrody rzeczowe.
Termin nadsyłania zgłoszeń został wydłużony. Czekamy na nie do dn. 27 października 2017 r.

Zgłoszenia należy przesyłać za pośrednictwem stron:
www.odpokolendlapokolen.org/konkurs lub  www.zlotafajerka.pl
 

W skład kapituły konkursu „Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków” wchodzą wybitni szefowie kuchni.

Przewodniczącym jest Jarosław Uściński (prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, właściciel i szef kuchni warszawskiej restauracji Moonsfera) a obok niego w kapitule zasiadają Kurt Scheller (założyciel i właściciel Akademii Kurta Schellera), Sebastian Krauzowicz (szef kuchni hotelu Copernicus w Toruniu, trener kadry Narodowej Polski Kucharzy Juniorów ), Artur Świerżewski (szef kuchni oraz członek Klubu Szefów Kuchni), Darek Ratuszniak (szef kuchni w Hotel Bonifacio Spa&Sport Resort). Ponadto w kapitule zasiądzie redaktor naczelny portalu mojeKGW.pl i kwartalnika "mojaWieś",  Paulina Boruń.

Wysyłajcie Wasze propozycje i spotkajcie się z nami na uroczystej Gali Finałowej.

Zapraszamy!

Redakcja mojeKGW.pl ..

Gabriela L. z Koło Gospodyń Wiejskich Wieszkowianki -Wieszki

Super na pewno będziemy startować

0

25 maj 2017, 22:45:29

Danuta W. z Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Woli Mieleckiej

To nasz pierwszy konkurs - startujemy pozdrawiam

0

4 cze 2017, 11:13:37

Izabela I. z KGW w Sławkach

Spróbujemy podesłać ciekawy przepis :-)

0

16 cze 2017, 15:19:41

Danuta K. z Stowarzyszenie Młodów-Głębokie

Wysłałam przepis i zdjęcie, ale nie wiem, czy dotarł. Proszę o kontakt.

0

7 gru 2017, 19:29:14

Przeczytaj również

0 1

Wigilia w Izbie Tradycji

    15 Grudnia 2017 r. nasze Koło Gospodyń ,,Rudniczanki" zorganizowało po raz pierwszy w Izbie Tradycji Ziemi Koniecpolskiej ,,Wigilię jak to daniej była". Zaprosiłyśmy na nią przedstawicieli okolicznych Kół Gospodyń jak również Stowarzyszeń, na naszej wigili była również Ewelina Mędrala-Młyńska Etnolog z Regionalnego Ośrodka Kultury z Częstochowy. Już od rana w Izbie w kuchniach kaflowych palił sie ogień, na którym gotowałyśmy dawne wiejskie potrawy wigilijne, i w tym przypadku nie ma mowy o słuszności dawnego przysłowia, że gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść. Zapach wigilijnych potraw sprawił niepowtarzalny klimat i atmosferę, dawne mury izby przypomniały sobie czasy świetności domu, kiedy ówczesna gospodyni przygotowała w nim dla swojej rodzini potrawy na wieczerzę wigilijną. Jak to na Wigilię przystało nie mogło na niej  zabraknąć prawdziego drzewka wigilijnego- świerka, który w tym dniu z lasu przyniósł gospodarz, nasze wnuki przystroiły drzewko ozdobami zrobionymi ze słomy, krepliny, dawnych bombek. Od godziny 15:00 do Izby zaczeli przybywać pierwsi goście, jak to mówi dawny zwyczaj w gości z pustymi rękami nie uchodzi przychodzić więc kazdy przynósł ze sobą jakąś potrwę wigilijną,która w jego domu była obecna od pokoleń. Z racji, że na naszej wigili była obecna etnolog, rozpoczeliśmy ją od wspomnień tradycji związanych z wigilią i bożymnarodzeniem, jak mówi dawne przysłowie co wieć do inna pieśń, więc i tradycje związane z bozymnarodzeniem jak i adwentem są różne. Tak więc, mogliśmy sie dowiedzieć, że w adwencie nie nalezy już orać pola, bo kto w adwencie ziemię pruje, temu ziemia przez trzy lata choruje; od 13 grudnia czyli od Św. Łucji aż do wigilii nasi dziadkowie wrózyli pogodę -Od Łucji do Wilii licz dwanaście dni, a w jakim to sobie toku, słonko we dnie, w nocy gwiazdy, światłem tuż po sobie lśni, takim będzie miesiąc każdy, w nadchodzącym tobie roku. W samą wigilię również istnieje wiele zwyczajów m.in, że pierwsza osoba, która przekroczy próg domu zwiazstuje szczęscie i pomyślość - jeżeli będzie to mężczyzna; w wigilię gospodarz nie powinien długo spać ani odpoczywać, bo powali mi się pszenica na polu; panną w wigilię zdejmowano furtki z ogordzeń jak również malowano okna wapnem- był to powód do zadowolenia, bo wróżyło to rychłe zamążpójście. W Bożenarodzenie gospodarz szedł do obory dzielić sie opłatkiem z bydłem, owcami oraz końmi, ponieważ były one obecne w stajence przy narodzeniu Pana Jezusa. Zgodnie z tradycją naszą Wigilię rozpoczeliśmy od pojawienia sie na niebie pierwszej gwiazdy, po czym najstarsza gospodyni obecna w Izbie rozpoczeła modlitwę, po której połamaliśy się opłatkiem, życząc sobie przedewszyskim zdrowia, i wielu sukcesów w nadchodzącym nowym roku. Po życzeniach przyszła pora na wieczerzę wigilijną, były potrawy tj. Zupa Grzybowa, Łazanki, Pierogi z Kapustą i Grzybami, Kapusta z Grochem, Kapustnica, Kluski z Makiem, Kompot z Suszu, Śledzie, Sałatka z Makreli, Karp w Galarecie, Kartoflanka, Garus,Siemieniucha, Po wieczerzy przyszła pora na współny śpiew kolęd.   Czytaj dalej

0 1
0 2

Konkurs "Złota Fajerka" - wydłużony termin zgłoszeń!

Drodzy czytelnicy, informujemy, że ogólnopolski konkurs "Złota Fajerka" został przedłużony. Zgłoszenia mogą być przysyłane do dnia 15 stycznia 2018 roku. Konkurs „Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków” jest organizowany przez fundację „Od pokoleń dla pokoleń” we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni. Zgłoszenia należy przesyłać za pośrednictwem stron: www.odpokolendlapokolen.org/konkurs lub  www.zlotafajerka.pl Informacje nt. konkursu znajdziecie także w artykule tutaj. W skłąd kapituly konkursowej wchodzi m.in. znany Mistrz Kulinarny, Kurt Scheller.   Kilka słów od jury konkursu: O tym, że kuchnia tradycyjna, regionalna jest podstawą współczesnej kuchni polskiej nie trzeba chyba nikogo przekonywać; nie tylko w święta na stołach królują żurek, barszcz, rosół czy bigos zazwyczaj robione wg domowych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. W Polsce rośnie zainteresowanie poszukiwaniem nowych smaków oraz odkrywaniem smaków z przeszłości. Zaczęto czytać książki kucharskie sprzed wieków, odgrzebywać babcine przepisy,  sięgać po zapomniane przez lata produkty. W ten sposób w polskiej kuchni ponownie zagościły m.in. pasternak czy brukiew. Dlatego konkurs jest tak cenną inicjatywą i chętnie ją wsparłem – mówi Kurt Sheller, członek Kapituły Konkursowej. W czasach globalizacji następuje równoczesne odrodzenie zainteresowania przeszłością i smakami regionalnymi.  Przypomnienie dawnych przepisów i związanych z nimi zwyczajów i tradycji to wartość bezcenna, którą należy za wszelką cenę zachować. Warto te przepisy sprzed wieków rozpropagować, przekazać kolejnym pokoleniom, sprawić by poznał cały kraj – mówi Jarosław Uściński, przewodniczący Kapituły Konursowej. Wszystkim zgłaszającym życzymy powodzenia i trzymamy kciuki za zwycięstwo!   Czytaj dalej

0 1
0 4

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij