Kulinaria

0 2
Kłosuj Komentuj Ulubione

Żurek Wielkanocny

Żurek Wielkanocny

1,5 litra wywaru (kostka od schabu wędzona i warzywa), 3 suszone grzyby,  żur (zakwas z żytniej mąki), 0,5 kg białej kiełbasy, 0,5 szklanki gęstej śmietany, łyżka chrzanu, cebula, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku na koniec majeranek.

Ugotować wywar z kostki mięsnej,  warzyw dodając liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach.

Cebulę pokroić na ćwiartki, podpiec na suchej patelni bez tłuszczu dodać do wywaru, namoczone wcześniej grzyby gotować  40 minut. Wyjąć z żurku kostkę, włoszczyznę, cebulę.

Wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Do zupy dodać chrzan, przeciśnięty czosnek przez praskę.  Zaprawić śmietaną. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać majeranek.

Do ugotowanego żurku dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbaskę i ugotowane na twardo jajka z koszyczka wielkanocnego.

Żurek podajemy na śniadanie wielkanocne.

Anna J. z Koło Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym

Udostępnij na facebook!

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij