Wiadomości z koła

Aktualności regionalne

Kulinarne podróże

Kolejne warsztaty kulinarne za nami. W kulinarną podróż zabrał nas pan Filip.A byliśmy w najodleglejszych zakamarkach Azji, aby posmakować potrawy Polędwiczki stir fry.Jest to polędwiczka wieprzowa smażona z warzywami, chińskim makaronem noodle oraz sosem sojowym.Kolejna potrawa miała nas rozgrzać. Dahl to nazwa określająca nasiona roślin strączkowych (soczewica, fasola, groch), potrawa, którą przygotowywali uczestnicy warsztatów to Rozgrzewający Dahl smakowita zupa, której podstawę stanowi zielona soczewica, a uzupełnieniem są aromatyczne przyprawy.Kosztując tej potrawy przenieśliśmy się do Indii.Pikantne chili z kurczakiem z dodatkiem słodkiego ziemniaka i białej fasoli to niezwykle aromatyczne danie, którego trzon stanowi arabska pasta harissa wyprodukowana z papryczek chili i czosnku.Jest to potrawa z autorskiej kuchni Pana Marcina Budynka. Strogonow to danie niecodzienna fuzja dwóch wydawałoby się, zupełnie odmiennych kuchni-francuskiej oraz rosyjskiej. Podstawę tego dania stanowi polędwica pokrojona w długie i wąskie paski,smażona z cebulką oraz pieczarkami i ogórkami.W tej kompozycji pojawiły się domowe kluseczki, które doskonale pasują do delikatnego mięsa skąpanego w aromatycznym sosie.Sałatka nicejska to potrawa Francuska dziś miałyśmy okazję nią się uraczyć. Bogactwo składników i doskonały smak sosu sprawiły że danie jest smaczne i będzie hitem na naszych stołach.Kulinarną rozkosz przeżyliśmy dzięki azjatyckim smakom aromatycznego kurczaka marynowanego w miodzie oraz paście miso. Puree z dyni piżmowej oraz smażona kapusta pak choi, z dodatkiem czosnku, sosu sojowego i świeżego imbiru idealne dopełnienie wschodniej uczty. Niespodzianką dla uczestników był świeżo wyciśnięty sok z owoców i warzyw a przygotowany przez pana Filipa.Warsztaty mają na celu integrację i aktywizację społeczności lokalnej przyczyniają się do zaciśnienia więzi między pokoleniami na naszych warsztatach pracują mamy z dziećmi, babcie z wnuczkami.Zadowoleni uczestnicy proszą o kolejne warsztaty prowadzone przez pana Filipa. Czytaj dalej

0 4

Aktualności regionalne

0 4

Pozostałe

0 5

Dania główne

Roladki wieprzowe

Wykorzystując fundusz sołecki w naszej miejscowości dużo się dzieje. 10 września odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził Pan Filip Sajdak z firmy UgotujSam.Który  lubi się dzielić  pasją do gotowania.  Precyzyjny przepis gwarantuje sukces już w pierwszym podejściu. Ugotowaliśmy razem 6 dań. Roladki wieprzowe z serem feta i suszonymi pomidorami. Kasza jaglana z dynią, mlekiem kokosowym i curry Skrzydełka BBQ z ziemniakami i colesławem Kurczak w musztardzie i miodzie pieczony na ziemniakach Rigatoni z peperoni pomidorami z ricottą i girgonzolą Pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem Uczestnicy spisali się super potrawy wyszły smaczne. Polecamy taką formę integracji, gdzie mieszkańcy razem wspólnie spotykają się i przygotowują potrawy.Następne warsztaty przed nami.  Gmina Dobroń po raz kolejny zdecydowała się na wyodrębnienie z budżetu gminy  funduszu sołeckiego, kierując środki finansowe bezpośrednio do dyspozycji sołectw gminnych. O przyznanie środków z Funduszu Sołeckiego ubiegają się Sołtysi wraz z Radą Sołecką. Sołectwa mają do dyspozycji określony budżet, w ramach którego mogą działać, realizując inwestycje w obrębie swoich wsi.Nasz projekt to:Promocja Sołectwa Mogilno Małe i pobudzenie aktywności społecznej mieszkańców. Celem projektu jest zwiększenie zaangażowania mieszkańców w proces rozwoju wsi poprzez wsparcie lokalnych organizacji oraz ich promocję. Projekt skierowany jest do przedstawicielek Koła Gospodyń Wiejskich, które działają i chcą działać dla dobra społeczności.Zadanie jakie mamy do wykonania to: Organizowanie warsztatów w celu zwiększenia zaangażowania mieszkańców w rozwój wsi, oraz pobudzenie aktywności społecznej naszych mieszkańców.Myślę że dobrze nasze Koło wywiązuję się z zadania ponieważ w warsztatach bierze udział coraz więcej uczestników.   Czytaj dalej

0 3

Aktualności regionalne

2 3

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij