Pokaż swoje KGW

Warto wiedzieć!

Kulinaria

Wypieki i desery

KGW Wiadrów zorganizowało warsztaty kulinarne - "Pieczemy rajskie muffinki" w ramach projektu Działaj Lokalnie X - edycja 2017 r.

#dzialajlokalnie KGW Wiadrów w ramach projektu z programu Działaj Lokalnie X - edycja 2017 pn. " JEDZĄC WIADROWSKIE JABŁUSZKA ZARUMIENI SIĘ WNET KAŻDA DZIEWUSZKA" zorganizowało w dniu dzisiejszym, tj. czwartek, 29 czerwca 2017 r. od godz. 12.00 w świetlicy wiejskiej warsztaty kulinarne pt. "Pieczemy rajskie muffinki" z dodatkiem pysznych jabłuszek. Do udziału w warsztacie chętnie zaangażowały się dzieci z Wiadrowa, które w dobrych humorach i z radością wykonywały kolejne etapy podczas przygotowywania ciasta/masy do rajskich muffinek. Same, z niewielką pomocą Dariusza Trybuły i Ewy Brzostowskiego i pod okiem instruktorki świetlicy Jagody Komnaty mieszały po kolei składniki (najpierw mokre, potem sypkie) miksując mikserem. Następnie wypełniły blachy do muffinek ciastem, które następnie wstawiono do piekarnika. Muffinki wyszły rewelacyjnie i szybko znikały podczas degustacji. Dzieci wzięły też że sobą do domu aby poczęstować rodziców. Kolejny udany etap działań w ramach projektu z programu Działaj Lokalnie X - edycja 2017 za nami ;) Sfinansowano ze środków Programu "Działaj Lokalnie" X - edycja 2017 Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Filantropii w Polsce oraz Stowarzyszenie Kaczawskie i Bank Spółdzielczy w Jaworze. Pełna galeria zdjęć z warsztatów na fan page KGW Wiadrów na Facebooku ;) Czytaj dalej

3 1

Wypieki i desery

1 3

Wypieki i desery

1 3

Wypieki i desery

1 4

Wypieki i desery

0 3

Wypieki i desery

0 1

Wypieki i desery

0 2

Wypieki i desery

0 1

Wypieki i desery

Tort „ Zając Wielkanocny” według przepisu SKGW w Łańcach

Tort „ Zając Wielkanocny” ( SGW w Łańcach, katowickie) Składniki na jeden biszkopt   5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki ¼ szklanki kakao Składniki na jeden krem orzechowy 400 g zmielonych orzechów włoskich 400 ml mleka 300 g cukru pudru 400 g masła 1-2 łyżki kakao 50 ml spirytusu  Do dekoracji gorzka czekolada, wiórki kokosowe lub biała czekolada (można zastosować gotowe kolorowe masy) Przygotowanie biszkoptu: Mąkę przesiać przez sitko razem z kakao. Białka ubić ze szczyptą soli aż będzie gęsta, dodawać po trochę cukier i ciągle miksować, gdy piana będzie mocno gęsta, dodawać żółtka i ciągle mieszać mikserem. Następnie do masy jajecznej dodawać w po trochę mąkę z kakao i mieszać całość delikatnie łopatką lub łyżką tak by całość napowietrzyć. Przelać masę do tortownicy i piec w 180 stopniach przez około 40 minut Upieczony biszkopt (można na ciepło lub zimno) przekroić na trzy blaty (najlepiej nitką).   Wykonanie  kremu   Orzechy zalać mlekiem, zagotować, mieszając co jakiś czas, aby masa się nie przypaliła. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Stopniowo dodać ostudzoną masę orzechową i kakao. Miksować do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu, na koniec dodać spirytus. Wykonanie zająca Forma głowy zająca jest wycięta ze sklejki i obłożona folią aluminiową. Jeden biszkopt(blat) kładziemy na okrągłą powierzchnię, z drugiego biszkopta wycinamy uszy i łączymy z głową, całość smarujemy kremem i tak samo z kolejnymi blatami, jak wszystkie blaty są już ułożone – boki i górę także smarujemy kremem. Następnie poodcinany biszkopt kruszymy, suszymy w piekarniku i przez durszlak robimy posypkę na całość głowy z uszami. Następnie z czekolady lub masy robimy oczy, nos i buzię. Czytaj dalej

0 2

Twoja pogoda na dziś:

Warszawa 20°C

Imieniny obchodzą:

Serwiusz, Jacek

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij