Wiadomości z koła

O nas

KORYTNICZANKI W PROJEKCIE

  Na terenie Niecki Nidziańskiej, pośród pięknych terenów pasm wzgórz Sobkowsko – Korytnickich w Gminie Sobków, leży wieś Korytnica. Znana jest z występujących tu skamieniałości morskich z okresu miocenu oraz za sprawą Koła Gospodyń Wiejskich Korytniczanki z produktów regionalnych wielokrotnie nagradzanych na konkursach kulinarnych. Jednym z takich lokalnych specjalności jest nalewka „Proboszczówka”, która swą nazwę wywodzi od księdza Stanisława Skurczyńskiego, byłego proboszcza Korytnicy, pasjonata archeologii i geologii, który także zajmował się ziołolecznictwem.   Dzięki zachowanemu jego maszynopisowi  z początku XX w. odtworzona została receptura leczniczej nalewki. Powstaje ona na bazie miodu, cytryn i spirytusu oraz występujących tu wyjątkowych ziół zbieranych w maju na łąkach położonych po wschodniej stronie Korytnicy, pomiędzy Górą Łysą i Górą Grodziskową. Nalewka zdobyła pierwsze miejsce w 2012 roku w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.   Idea   Korytniczanki oprócz wspólnego spędzania czasu na śpiewaniu, występach, czy lepieniu pierogów, których dziennie potrafią ulepić 4 tysiące, jednogłośnie mówią, że najważniejsze jest dla nich to, że mogą wzajemnie liczyć na siebie i jak jest jakiś problem to wszystkie chcą się zaangażować i pomóc. Dodatkowo cieszy je, że młodzież sama zgłasza się do nich z chęcią przyłączenia do koła. „Jesteśmy dumne z naszych korzeni, z naszego pochodzenia” –  zaznacza Pani Anna Bujna.   „Organizujemy warsztaty, na których próbujemy przybliżyć młodszemu pokoleniu tradycje regionalne oraz jak wyglądało wcześniej życie na wsi. Pokazujemy m.in. jak się tkało na krosnach, darło pierz, kisiło kapustę, jak wyglądały żniwa, kiedyś podstawowe czynności na wsi.  Spotykamy się też z seniorami  od których same pozyskujemy wiedzę, ale też występujemy dla nich. Staramy się odpowiadać na lokalne potrzeby będąc jednocześnie międzypokoleniowym mostem dbając o zachowanie tradycji łączącej nas”   Człowiek   Jak można usłyszeć w piosence śpiewanej przez  Korytniczanki obecnie, a wcześniej przez ich babcie i prababcie: „Wiejska dziewczyna w tym wiejskim stroju najładniej wygląda w świecie. Jako ta róża polna na miedzy, jako to różane kwiecie”. Pani Anna Bujna dopowiada: „Ponieważ  mieszkamy na południu województwa świętokrzyskiego, to należymy do krakowiaków wschodnich i stroje są z tego regionu. Musi być fartuszek biały, chusteczka na głowę, spódniczki kwiaciaste, gorsety w cekiny, ręcznie wyszywane w kwiaty, trzy sznury korali czerwonych oraz drewniane czerwone kolczyki.”   Oprócz tych pięknych strojów, promiennych uśmiechów i niesamowitej energii, Panie łączy o wiele więcej. Jak same mówią „Dajemy radę!” co potwierdzają zdobyte przez nie liczne nagrody i wyróżnienia. Przykładowo w ubiegłym roku czterokrotnie wchodziły na podium w trakcie VI Ogólnopolskiego Zjazdu Kół Gospodyń Wiejskich i innych organizacji kobiecych z terenów wiejskich, którego obchody w Licheniu połączone były z obchodami 150-lecia Kół Gospodyń Wiejskich. Korytniczanki udowadniają, że mimo upływu tylu lat od powstania pierwszego Koła Gospodyń Wiejskich jest ciągła potrzeba ich funkcjonowania.     Korytniczanki można spotkać  w trakcie regionalnie organizowanych wydarzeń jak Dożynki, Dni Seniora, Święto Chleba w Tokarni , czy Świętokrzyski Konkurs Kolęd i Pastorałek, ale też m.in. na Międzynarodowych Targach Produktów Regionalnych w Zakopanem, na których można spróbować ich pierogów i nalewki.   Kontakt   Kto/Co?: Korytniczanki Czego można doświadczyć?: folklor| tradycyjna kuchnia | warsztaty o tradycjach regionu| śpiew i taniec | www: mojekgw.pl/kolo/kolo-gospodyn-wiejskich-korytniczanki-korytnica-1 Czytaj dalej

1 2

Dania główne

WOJEWÓDZKI KONKURS - SMAKI GĘSINY

Trzecie miejsce zajęła gęsina korytnicka podana na sałatce z kapusty kiszonej z ziemniakami przyrządzona przez „Korytniczanki” z powiatu jędrzejowskiego. Aż trzynaście sposobów na przyrządzenie gęsi zaprezentowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich, w niedzielę w Rakowie, gdzie odbył się wojewódzki konkurs na najsmaczniejszą potrawę z tego ptaka. Panie prezentowały swoje wyroby na pięknie zastawionych stołach, na widok każdego z dań gościom ciekła ślinka. I zdradzały przepisy kulinarne. - My z Korytniczanek, znamy się od dziecka, bo wspólnie... pasłyśmy gęsi - mówi Małgorzata Kukuryk. - U nas na stołach gęsina była od zawsze. Podawało się ją na sałatce zrobione z ugotowanych ziemniaków, kiszonej kapusty i cebuli. To wszystko się kroiło w kostkę i mieszało z sosem, który wypłynął z upieczonej gęsi i na to kładło się kawałek mięsa. Pyszności – zachwala. Komisja konkursowa pierwsze miejsce przyznała Gąsce w opatowskim wydaniu przygotowanej przez Koło Gospodyń Wiejskich „Kalinka” z Opatowa. Drugą lokatę zajęła Gęsina faszerowna cielęciną, bakaliami, jabłkami na kopytkach przygotowana przez „Życinianki” z powiatu kieleckiego, a trzecie Gęsina korytnicka podana na sałatce z kapusty kiszonej z ziemniakami przyrządzona przez „Korytniczanki” z powiatu jędrzejowskiego. Po wyłonieniu zwycięzców konkursu goście mogli próbować dania. Podczas imprezy degustowano także żołądki gęsie przygotowane przez organizatorów, był barszczyk z zieleniatkami, pierogi oraz ciasta. Imprezę umiliły występy artystyczne miejscowych zespołów ludowych jak Wincentowianie, Rakowskie Fijołecki, Życinianki, Chór Chorał oraz Kapela Łysogórska.   AUTOR - ECHO DNIA „Korytniczanki” przygotowały gęś na kapuście kiszonej z ziemniakami. To przepis, który w Korytnicy  istnieje od pokoleń. Kiedyś ziemniaki  parowano w parnikach. Wtedy brało się parę ziemniaków i kroiło w kostkę, w każdym domu była też kapusta kiszona, więc surową się wycisnęło z nadmiaru soku i też pokroiło w kostkę. Do tego dodano dwie cebulki drobno posiekane. Doprawiało się tylko solą i pieprzem. Jak gęś się już upiekła zalewało się tą sałatkę gorącym tłuszczem z tej gęsi. Jak była za zimna można było trochę podgrzać .   Czytaj dalej

2 4

Nagrody i osiągnięcia

Świętokrzyska Nagroda Kultury w rękach KORYTNICZANEK z Gminy Sobków z Powiatu Jędrzejowskiego

12.10.2017 roku w Teatrze im. Stefana Żeromskiego w Kielcach zainaugurowano Rok Kulturalny i Sezon Artystyczny 2017/2018. Świętokrzyskie Nagrody Kultury twórcom i instytucjom, którzy swoją artystyczną pracą upowszechniają dziedzictwo narodowe wręczyli marszałek Adam Jarubas oraz radna Sejmiku Ewelina Bień. - Inauguracja roku kulturalnego to dla nas szczególna okazja do spotkania w "świątyni sztuki" - teatrze, z twórcami, animatorami kultury, dyrektorami instytucji, pasjonatami. W imieniu Samorządu Województwa dziękuję za to, co robicie w przestrzeni kulturalnej naszego regionu, za Państwa kreatywność i zaangażowanie – powiedział marszałek. W uroczystości uczestniczyła również radna Sejmiku Małgorzata Stanioch i Sekretarz Województwa Bernard Antos. Świętokrzyska Nagroda Kultury co roku jest przyznawana przez Zarząd Województwa. Trafia do osób, instytucji, stowarzyszeń oraz zespołów za szczególne dokonania w dziedzinie twórczości artystycznej, upowszechnianie i ochrony dziedzictwa narodowego.  - Zdajemy sobie sprawę, iż jest wiele osób, które poprzez swoją twórczą pracę, zaangażowanie i pasję zasługują na to wyróżnienie. Dziś uhonorujemy tylko część z nich - mówił Adam Jarubas. Podkreślił, iż 2018 rok, będzie czasem ważnych dla naszego kraju i regionu rocznic, obchodzić bowiem będziemy 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości oraz 20-lecie powstania województwa świętokrzyskiego. - Zapraszam do świętowania tych pięknych rocznic. Pokażmy, że razem potrafimy tworzyć piękne rzeczy - dodał Adam Jarubas. Tegoroczna Świętokrzyska Nagrody Kultury trafiła do 15 laureatów. W tym roku Nagroda Kultury I stopnia trafiła do Magdy Grąziowskiej Nagrodami Kultury II stopnia uhonorowani zostali: Maria Dudkiewicz - instruktor plastyki w Domu Kultury we Włoszczowie, Stanisław Dufaj - skrzypek i solista w Kapeli Ludowej "Buskowianie", Agnieszka Dziarmaga - kierownik Ośrodka Edukacyjno-Muzealnego „Świętokrzyski Sztetl” w Chmielniku, Koło Gospodyń Wiejskich „Korytniczanki”, Marian Kupisz - altowiolista w orkiestrze Filharmonii Świętokrzyskiej w Kielcach, Orkiestra Huty Szkła Gospodarczego Tadeusza Wrześniaka, Helena Ponomarenko - skrzypaczka w orkiestrze Filharmonii Świętokrzyskiej w Kielcach, rzeźbiarz Michał Pronobis, Tomasz Rowiński - choreograf, tancerz, prowadzi Studio Tańca i Stylu „Rewanż”, Ryszard Sobieraj - założyciel i lider zespołów „Pełczyszczanie” oraz „Indeks”, Joanna Wrońska - prowadzi szkolenia i warsztaty rękodzieła ludowego dla dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów, pracuje w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach.    Koło Gospodyń Wiejskich „Korytniczanki” - jest animatorem kultury w lokalnym środowisku. Uczy poszanowania tradycji, wartości rodzinnych, integracji społeczności lokalnych i pomocy osobom potrzebującym. Pielęgnuje dawne obrzędy, przyśpiewki oraz receptury tradycyjnych potraw regionalnych.  Podczas udziału w VI Ogólnopolskim Zjeździe Kół Gospodyń i Innych Organizacji Kobiecych z Terenów Wiejskich z całej Polski w 2016 r. panie z Korytnicy zdobyły pierwsze miejsce w kategorii „Twórczość artystyczna”, dwa wyróżnienia w kategorii „Kulinaria” i nagrodę specjalną starosty konińskiego. Czytaj dalej

4 3

Aktualności regionalne

1 5

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij