Aktualności

0 4
Kłosuj Komentuj Ulubione

Ekologicznie w rytmie zumby

Sałatki warzywne, bigosy, pasztety, gołąbki i pierogi to przysmaki, którymi częstowały gospodynie na ekologicznym festynie we wsi Ignacówka. Roześmiane i rozbawione panie zaskoczyły też zebranych gości gorącym tańcem

Festyn pod hasłem „Wzmocnienie świadomości ekologicznej mieszkańców obszaru LGD Gryf” był finałem większego projektu ekologicznego.

- Pomysł wyszedł od nas – mówi Teresa Radomska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Ignacówka. - Poszłyśmy w ekologię, bo chcemy zdrowo się odżywiać i zdrowo żyć. W ramach projektu panie z kół gospodyń wiejskich zwiedzały stację oczyszczalni ścieków w Jędrzejowie. Wzięły też udział w ekologicznym szkoleniu.
- Dowiedziałyśmy się jak uprawiać warzywa bez sztucznego nawożenia – dodaje pani Teresa. - Oglądałyśmy slajdy z ekologicznymi uprawami. Dostałyśmy też przepisy na zdrowe potrawy.

Festyn otworzył polonez, którego zatańczyły gospodynie.

Ustawione stoły przed barem Nenufar w Pdchojnach uginały się od potraw i wypieków.
- To wszystko nasze domowe przepisy – mówi Bożena Różyc przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Łysaków.