Aktualności

4 8
Kłosuj Komentuj Ulubione

Pierzawka w KGW Podstole i niezwykły prezent

Babcie i mamy dobrze pamiętają zwyczaj wspólnego darcia pierza. Długie zimowe wieczory sprzyjały wspólnej pracy. Kobiety  zgrabnie przebierając palcami, zbierały pierze na nowe poduszki i kołdry. Darcie pierza urządzono w domach, w których były panny na wydaniu, gdyż przygotowano im wyprawę, którą otrzymywały po zamążpójściu. Towarzyszyły  temu śpiewy, opowieści o bieżących wydarzeniach jak i dawnych dobrych czasach.  Kawalerowie chcąc zrobić kobietom psikusa niespodziewanie wpuszczali do izby wróbla, który  mieszał pierze i roznosił je w różne miejsca. Dziś darcie pierza jest formą integracji społeczności wiejskiej oraz próbą odtworzenia dawnego powszechnego zajęcia.

Redakcja mojeKGW miała możliwość uczestniczyć  w Pierzawce zorganizowanej przez Koło Gospodyń Wiejskich  w Podstole, 12 listopada w Sali OSP. Część z Pań krzątało się, przygotowując smaczne posiłki i przekąski, a tymczasem wciąż powiększające się grono gości z uśmiechem i zakasanymi rękawami  podążało do stołu, by wspólnie drzeć pierze. W tym gronie pojawiła się delegacja z sąsiednich Kół Gospodyń Wiejskich: KGW w Drużbicach, KGW w Rawiczu, KGW w Wadlewie; Przedstawiciel również męskiego grona, Pan Piotr Kociołek z Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego. Wspólne przedsięwzięcie wspierała także  Pani Wójt Gminy Drużbice, Pani Bożena Zielińska, oraz Przedstawicielka Zespołu Działu Promocji Powiatu Bełchatowskiego, Pani Małgorzata Nowak.

Piękny widok... różnica wieku nie stanowi żadnej bariery, by włączyć się we wspólne żarty, opowieści i anegdotki... w ten sposób tworzy się niepowtarzalny klimat tej miejscowości.

 

Do wspólnej pracy zachęcała Przewodnicząca KGW Podstoła - Pani Grażyna Grącka, osoba o bardzo pozytywnym nastawieniu, odważna w działaniu – wspaniały wzór nie tylko dla członkiń koła, ale dla każdego, kto chce zmienić coś w swoim życiu i otoczeniu.

Mimo gwarnej i wesołej atmosfery, Redakcji mojeKGW udało się krótko porozmawiać  z Panią Grażyną:

R: Kiedy zaczęła się Pani przygoda z Kołem Gospodyń Wiejskich?

GG: Zostałam Przewodniczącą w wieku 19 lat. W kole działały Panie ze znacznie bogatszym doświadczeniem, dlatego nie ukrywam, że taka rola stanowiła dla mnie nie lada wyzwanie.

R: Wspomniała Pani o 19-letniej dziewczynie. ..a kim jest teraz Pani Grażyna Grącka?

GG: W dalszym ciągu Przewodniczącą, ale musze przyznać, iż charakter mi się wyostrzył ( śmiech). Często sama z siebie się śmieję, że jestem „wredna” dla moich Pań (z uśmiechem dodała pani Grażyna). Ale tak to prawda, jestem osobą bardzo wymagającą, konkretną i czasami moje dziewczyny mogą na mnie narzekać. Jednak tylko dzięki ciężkiej pracy i determinacji można osiągnąć wyznaczony cel.. Dlatego, gdy  usłyszałam o portalu mojeKGW.pl od razu zapaliła mi się lampka. Przecież jest to wspaniała szansa dla mojego koła w Podstole, ale też innych organizacji, by pokazać swoje talenty, pasje, dzielić się swoimi osiągnięciami. Przecież chodzi o to, by coś robić.

R: W pełni się zgadzam z tą dewizą. W takim razie jakie cele przyświecają Kołu Gospodyń Wiejskich w  Podstole?

G-Myślę, że to czym możemy się pochwalić to na pewno kulinaria: kuchnia i to jak najbardziej tradycyjna, kapusta z grochem, różnego rodzaju kluski. Mam w kole bardzo zdolne dziewczyny,   dzięki którym uczestniczymy w różnego rodzaju wystawach stołów wiejskich.

Kolejną z naszych specjalności, jest szydełkowanie i robienie na drutach. Chociaż te umiejętności nie są już tak popularne jak za dawnych czasów, bardzo chcemy dzielić się takimi zdolnościami i przekazywać młodym osobom różne techniki a przez to też dzielić się cząstka naszej kultury.

R- Rozumiem, że stąd też  pojawił się pomysł na zorganizowanie Pierzawki?

G- Rzeczywiście. Bardzo leży Nam na sercu, by pewne piękne zwyczaje nie zanikały szczególnie w tak bliskiej mi sercu Podstole. Mimo, że jest to symboliczne spotkanie, daje możliwość integracji osób w różnym wieku, przekazywania  z pokolenia na pokolenie tradycji. Jest to nasza spuścizna po mamach i babciach, dlatego chcemy ją chronić.

R: Przed wywiadem zdradziła mi Pani rąbek tajemnicy dla kogo będzie przeznaczona poduszka z tegorocznej Pierzawki. Czy może się Pani podzielić tą niespodzianka z Czytelnikami?

G- Oczywiście ( serdeczny uśmiech). Gdy otrzymałyśmy ostatnie wydanie kwartalnika mojaWIEŚ i dowiedziałyśmy się jakie szczęście spotkało Panią Redaktor Ewę Łusiak, postanowiłyśmy podczas tegorocznej Pierzawki przygotować dla Jej Córeczki szczególną poduszkę. Dlatego też przekazuję ten prezent na ręce Redakcji wraz z serdecznymi pozdrowieniami dla Pani Redaktor Ewy.

R: W imieniu Pani Redaktor bardzo dziękuję za piękny prezent. Jest wyjątkowy, ponieważ każda z obecnych Pań mogła przekazać coś szczególnego od siebie.  Pani Grażynko, dziękuję za miłą rozmowę. Z tak entuzjastycznie nastawioną do działania Przewodnicząca na pewno jeszcze wielokrotnie usłyszymy o KGW Podstoła.

Prawie dwugodzinna praca przyniosła zamierzony efekt. Redakcja mojekGW  miała przywilej odebrać puchatą, mięciutka poduszkę przyozdobioną błyszcząca kokardą. To niesamowite, wzruszające wyróżnienie, które zapadnie w naszej pamięci na długo.

Jednak na tym nie koniec. Po skończonej pracy zadowolone i uśmiechnięte grono zasiadło do stołu z przysmakami, kontynuując serdeczne rozmowy. Ciężko rozstać się z tak sympatycznymi osobami. Bardzo dziękujemy za zaproszenie i tak wyjątkowy prezent!

Sylwia Sawicka


Prezent od Pań z KGW Podstole przekazaliśmy małej Ani i jej mamie. Poniżej podziękowania:
 

Na jednym z pierwszych spotkań z Paniami z KGW opowiedziano mi o pierzawce. W głowie najbardziej utkwił mi przepięny i bardzo wzruszający zwyczaj. Z dartego pierza Panie usypują poduchę dla maleństwa, najczęściej jest to pierwszy obywatel wsi lub gminy narodzony w nowym roku. Wtedy nawet przezgłowę mi nie przeszło, że moje dziecko może kiedykolwiek zostać tak obdarowane, a jednak! Od KGW Podstole moja córeczka Ania otrzymała taki wspaniały prezent! Jest to jeden z piękniejszych podarków dla naszej córci i dla całej rodziny ma szczególną wartość. Dziękuję Paniom z KGW Podstole ze łzami wzruszenia, jesteście niesamowite!

~Ewa Łusiak z Anią
 

 

Redakcja mojeKGW.pl ..

Grażyna G. z Koło Gospodyń Wiejskich w Podstole

Pozdrowienia dla całej Redakcji, a szczególnie dla pani Sylwii.Koleżanki zachwycone są małą Ania :P

2

6 gru 2016, 09:37:39

Gall Anonim

Jeszcze raz bardzo dziękuję za prezent. Mam nadzieję, że razem z Anią będziemy kiedyś mogły wziąć udział w pierzawce

1

2 gru 2016, 12:09:46

Sylwia T.

Bardzo dziękuję za pozdrowienia i mile spędzone chwile! Tegoroczna Pierzawka była naprawdę wyjątkowa!!!

1

2 gru 2016, 12:10:00

Stanisława C. z Stowarzyszenie Koło Gospodyń "Razem"w Troszynie

Szczęśliwa mama i Ania jaki słodziak i jaka radosna .Pozdrawiamy.

3

6 gru 2016, 12:42:18

Przeczytaj również

0 1

Wigilia w Izbie Tradycji

    15 Grudnia 2017 r. nasze Koło Gospodyń ,,Rudniczanki" zorganizowało po raz pierwszy w Izbie Tradycji Ziemi Koniecpolskiej ,,Wigilię jak to daniej była". Zaprosiłyśmy na nią przedstawicieli okolicznych Kół Gospodyń jak również Stowarzyszeń, na naszej wigili była również Ewelina Mędrala-Młyńska Etnolog z Regionalnego Ośrodka Kultury z Częstochowy. Już od rana w Izbie w kuchniach kaflowych palił sie ogień, na którym gotowałyśmy dawne wiejskie potrawy wigilijne, i w tym przypadku nie ma mowy o słuszności dawnego przysłowia, że gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść. Zapach wigilijnych potraw sprawił niepowtarzalny klimat i atmosferę, dawne mury izby przypomniały sobie czasy świetności domu, kiedy ówczesna gospodyni przygotowała w nim dla swojej rodzini potrawy na wieczerzę wigilijną. Jak to na Wigilię przystało nie mogło na niej  zabraknąć prawdziego drzewka wigilijnego- świerka, który w tym dniu z lasu przyniósł gospodarz, nasze wnuki przystroiły drzewko ozdobami zrobionymi ze słomy, krepliny, dawnych bombek. Od godziny 15:00 do Izby zaczeli przybywać pierwsi goście, jak to mówi dawny zwyczaj w gości z pustymi rękami nie uchodzi przychodzić więc kazdy przynósł ze sobą jakąś potrwę wigilijną,która w jego domu była obecna od pokoleń. Z racji, że na naszej wigili była obecna etnolog, rozpoczeliśmy ją od wspomnień tradycji związanych z wigilią i bożymnarodzeniem, jak mówi dawne przysłowie co wieć do inna pieśń, więc i tradycje związane z bozymnarodzeniem jak i adwentem są różne. Tak więc, mogliśmy sie dowiedzieć, że w adwencie nie nalezy już orać pola, bo kto w adwencie ziemię pruje, temu ziemia przez trzy lata choruje; od 13 grudnia czyli od Św. Łucji aż do wigilii nasi dziadkowie wrózyli pogodę -Od Łucji do Wilii licz dwanaście dni, a w jakim to sobie toku, słonko we dnie, w nocy gwiazdy, światłem tuż po sobie lśni, takim będzie miesiąc każdy, w nadchodzącym tobie roku. W samą wigilię również istnieje wiele zwyczajów m.in, że pierwsza osoba, która przekroczy próg domu zwiazstuje szczęscie i pomyślość - jeżeli będzie to mężczyzna; w wigilię gospodarz nie powinien długo spać ani odpoczywać, bo powali mi się pszenica na polu; panną w wigilię zdejmowano furtki z ogordzeń jak również malowano okna wapnem- był to powód do zadowolenia, bo wróżyło to rychłe zamążpójście. W Bożenarodzenie gospodarz szedł do obory dzielić sie opłatkiem z bydłem, owcami oraz końmi, ponieważ były one obecne w stajence przy narodzeniu Pana Jezusa. Zgodnie z tradycją naszą Wigilię rozpoczeliśmy od pojawienia sie na niebie pierwszej gwiazdy, po czym najstarsza gospodyni obecna w Izbie rozpoczeła modlitwę, po której połamaliśy się opłatkiem, życząc sobie przedewszyskim zdrowia, i wielu sukcesów w nadchodzącym nowym roku. Po życzeniach przyszła pora na wieczerzę wigilijną, były potrawy tj. Zupa Grzybowa, Łazanki, Pierogi z Kapustą i Grzybami, Kapusta z Grochem, Kapustnica, Kluski z Makiem, Kompot z Suszu, Śledzie, Sałatka z Makreli, Karp w Galarecie, Kartoflanka, Garus,Siemieniucha, Po wieczerzy przyszła pora na współny śpiew kolęd.   Czytaj dalej

0 1
0 2

Konkurs "Złota Fajerka" - wydłużony termin zgłoszeń!

Drodzy czytelnicy, informujemy, że ogólnopolski konkurs "Złota Fajerka" został przedłużony. Zgłoszenia mogą być przysyłane do dnia 15 stycznia 2018 roku. Konkurs „Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków” jest organizowany przez fundację „Od pokoleń dla pokoleń” we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni. Zgłoszenia należy przesyłać za pośrednictwem stron: www.odpokolendlapokolen.org/konkurs lub  www.zlotafajerka.pl Informacje nt. konkursu znajdziecie także w artykule tutaj. W skłąd kapituly konkursowej wchodzi m.in. znany Mistrz Kulinarny, Kurt Scheller.   Kilka słów od jury konkursu: O tym, że kuchnia tradycyjna, regionalna jest podstawą współczesnej kuchni polskiej nie trzeba chyba nikogo przekonywać; nie tylko w święta na stołach królują żurek, barszcz, rosół czy bigos zazwyczaj robione wg domowych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. W Polsce rośnie zainteresowanie poszukiwaniem nowych smaków oraz odkrywaniem smaków z przeszłości. Zaczęto czytać książki kucharskie sprzed wieków, odgrzebywać babcine przepisy,  sięgać po zapomniane przez lata produkty. W ten sposób w polskiej kuchni ponownie zagościły m.in. pasternak czy brukiew. Dlatego konkurs jest tak cenną inicjatywą i chętnie ją wsparłem – mówi Kurt Sheller, członek Kapituły Konkursowej. W czasach globalizacji następuje równoczesne odrodzenie zainteresowania przeszłością i smakami regionalnymi.  Przypomnienie dawnych przepisów i związanych z nimi zwyczajów i tradycji to wartość bezcenna, którą należy za wszelką cenę zachować. Warto te przepisy sprzed wieków rozpropagować, przekazać kolejnym pokoleniom, sprawić by poznał cały kraj – mówi Jarosław Uściński, przewodniczący Kapituły Konursowej. Wszystkim zgłaszającym życzymy powodzenia i trzymamy kciuki za zwycięstwo!   Czytaj dalej

0 1
0 4

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij