Kulinaria
Swojski chlebek
Przepis na pyszny swojski chlebek.
SKŁADNIKI
1 litr ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
10 dag drożdży
1 kg mąki
3/4 szkl. płatków owsianych
3/4 otrąb pszennych
2 łyżki orzechów włoskich(mielonych)jak ktoś lubi
WYKONANIE
W letniej wodzie rozpuścić drożdże,dodać sól i cukier.W drugiej misce wymieszac mąkę ,płatki owsiane i otręby pszenne.Następnie dodać to do wody i wszystko dokładnie wymieszać.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć przygotowane ciasto.Można według uznania posypać sezamem, makiem (jak kto lubi). Wstawić do piekarnika nastawionego na 200 C,piec przy otwartych drzwiczkach 10 min,następnie zamknąć piekarnik i piec jeszcze 50 min.
Porcja na dwie keksówki.
Bożena S. z Koło Gospodyń Wiejskich Chocianowiec