Aktualności
Zdrowo, smacznie, tradycyjnie... tak było!
To już 7. edycja konkursu z „Babcinej spiżarni”, który z roku na rok zyskuje coraz większy zasięg i daje powody do niekwestionowanej dumy uczestniczącym w nim kołom gospodyń wiejskich i stowarzyszeniom wiejskim z powiatu jarosławskiego. Tym razem odbyła się 18 listopada, w sali sportowej Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Jarosławiu.
– Konkurs odwołuje się do bogatych tradycji dziedzictwa kulinarnego Ziemi Jarosławskiej i ma na celu przygotowanie i zaprezentowanie przez uczestników tradycyjnych polskich przetworów zimowych. Chcemy także kultywować, propagować i pogłębiać wiedzę o polskiej tradycji kulinarnej, jako elemencie dziedzictwa kulturowego – mówi Tadeusz Chrzan, starosta jarosławski.
Potrawy prezentowane na konkursie przygotowywane są własnoręcznie przez gospodynie z KGW oraz ze stowarzyszeń wiejskich. Muszą być oryginalne i tradycyjne, przygotowane z owoców i warzyw, mięs oraz grzybów pochodzących z przysłowiowej, babcinej spiżarni.
– Corocznie w konkursie uczestniczy kilkanaście kół i stowarzyszeń. I co roku chętnych jest więcej, ale pewnym ograniczeniem jest wielkość świetlic wiejskich i domów kultury, w których corocznie odbywa się wydarzenie. Ale nie chcemy zrezygnować z tego, by konkurs odbywał się w gminach wiejskich naszego powiatu. Po raz pierwszy w tym roku wydarzenie odbyło się w Jarosławiu i wystartowało w nim 19 kół i stowarzyszeń – tłumaczy Tadeusz Chrzan, starosta jarosławski.
W tegorocznym konkursie jury w składzie Zofia Kasperek (Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego), Wioletta Stoch (Zespół Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących) i Krzysztof Zieliński (Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, ekspert z zakresu kuchni regionalnej) przyznało następujące nagrody główne:
- Stowarzyszenie Miłośników Lutkowa – nagroda główna w kategorii mięs za łopatkę zapiekaną.
- KGW w Zapałowie – nagroda główna w kategorii owoce i warzywa za kiszonkę warzywną.
- KGW w Manasterzu – nagroda główna w kategorii grzyby za prawdziwki marynowane.
- Stowarzyszenie „Kobiety razem w Sobiecinie” – nagroda główna w kategorii nalewki za nalewkę miętową.
Statuetkę „Smak Marszałka Województwa Podkarpackiego” otrzymało KGW w Wysocku, a nagrodę wręczył członek zarządu województwa, Lucjan Kuźniar. Wyróżnienia otrzymały wszystkie startujące zespoły, a były one w kilku różnych kategoriach, wręczane m.in. przez radnych powiatowych Marka Kucaba i Mariusza Trojaka oraz dyrektora biura senatora Mieczysława Golby, Andrzeja Homę.
– Każda z zaprezentowana potraw jest bazie zdrowych i naturalnych produktów. Takich, które można spotkać tylko na polskiej, podkarpackiej wsi – mówi Teresa Jasiewicz, która z konkursem związana jest od początku. – Moda na zdrową i smaczną żywność jest u nas od zawsze. I bardzo nas to cieszy, że ta świadomość zaczyna docierać także trochę dalej. Wyniki konkursów, choć ważne, nie są jednak najważniejsze. Czasami naprawdę bardzo trudno zdecydować w czym tkwi różnica, bo na pewno nie w jakości czy smaku, między zwycięzcami a wyróżnionymi. Udział w konkursie daje szansę wszystkim uczestnikom na pewną inspirację, podpatrzenie, co tam u sąsiada, wymianę doświadczeń – dodaje.
Tekst nadesłał Pan Konrad Sawiński z Wydziału Rozwoju i Promocji Powiatu Starostwa Powiatowego w Jarosławiu
Redakcja mojeKGW.pl ..
Malwina W.
Przetwory na zimę zaszczepiła we mnie moja babcia. Jako mała dziewczynka pilnie pomagałam i uczyłam się, jak przygotować dżemy, konfitury, sosy, buraczki i inne smakołyki. Warto pielęgnować tradycję i przekazywać ją z pokolenia na pokolenie! :)
22 lis 2017, 18:10:39
Stanisława C. z Stowarzyszenie Koło Gospodyń "Razem"w Troszynie
Pięknie i stoiska na bogato udekorowane - szacunek za włożoną w to pracę i gratulacje .
22 lis 2017, 18:10:22
Renata K. z Koło Gospodyń Wiejskich Mniszki
Smak i aromat...nawet teraz można wyczuć. ..smak dzieciństwa zostaje na zawsze ...pozdrawiam
27 lis 2017, 16:05:59