Kulinaria
Najlepsza kapusta z grochem
W naszej gminie w Aleksandrowie należącej do powiatu piotrkowskiego w województwie łódzkim gotujemy bardzo zdrową i pożywną kapustę z grochem.
Składniki to :
1 kilogram kapusy kiszonej
1 kilogram grochu
3 cebule
30 dag boczku
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Wcześniej namoczyć groch i ugotować do miekości w czsie osobna ugotować kapustę również do miękkości ( żeby nie była kwaśna w międzyczasie gotowania odcedzić wodę, zalać gorącą wodą i dalej gotować ) Następnie usmażyć boczek, przyrumienić cebulę. Wszyskie składniki: ugotowaną kapustę odcedzoną, ugotowany groch odcedzony, boczek z cebulą, razem wymieczać tłuczkiem na piure oraz doprawić solą i pieprzem ( można dodać 1 kilogram wcześniej ugotowanych i utłuczonych ziemnaków )
Pychota :) Smacznego !
Elżbieta S. z Stowarzyszenie - Koło Kobiet Kreatywnych Gminy Aleksandrów